‘De Afrikaan’, nog steeds een sloeber?

‘Vreemd dat twee mens zo opgesloten kunnen groeien’. Lichtjes schuin achterover geleund met genoeg strekking in het bovenlichaam, verplaatst ze ingehouden haar pijnlijke been. Vocht speelt haar parten en natuurlijk die mega buik, nauwelijks in bedwang te houden door het prachtige doek.

In twee weken is alles aan haar zachter en donkerder geworden. Schijnbaar is het niet alleen de zon, maar misschien meer het licht wat ebbenhout kleurt.

‘De twee mens’ liggen niet goed en hun hoofdjes zijn dan ook zijdelings in verheffing te ontdekken. Nog een week hebben ze om te draaien, daarna is er geen plaats meer.

Rondom het nieuwe huis is de groenteteelt nog niet indrukwekkend en de regen heeft de rest gedaan. De illusie van aarbei en tomaat hangt groen en slap over de grond. Reden te meer om over koken te praten.

Van casave, witte rijst en stokvis komen we bij de afwas. De dochter van zeven heeft meer interesse in televisie en rennen dan in afwassen en koken. Ondanks dat het klinkt als een overdenking, meen ik toch een lichte ergernis in de stem van Souté te bespeuren. Om direct daarna plaats te maken voor een brede lach. Met verve schildert ze een tafereel van eerder die dag.

Vriendinnetje tegen dochter; ‘Je zult wel blij zijn dat je hier in Nederland woont!’ Verwondert kijkt de dochter haar aan, ‘Hoezo!

‘Nou, hier hebben jullie een mooi groot huis en een mooie tuin met genoeg te eten’. Met licht medelijden geeft dochterlief terug, ‘Nou in Senegal hebben wij een huis met een grote tuin vol mandarijnen en mangobomen. Veel vriendjes, een put en elke avond een vuur en prachtige muziek. De zee is niet ver en vissen kun je er ook’.

‘Dat kan niet, dat lieg je’. In Afrika hebben ze zand, hutten, honger en moeten ze hele dagen lopen voor een beetje water.

Dochter lief laat het maar zo. ‘Ze is erg goed in communucatie’ zegt Souté.

Gelijk heeft ze, tegen gevormd beeld is nauwelijks te vechten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s