Spectaculair denkfestival LIFE van Brandstof en ik sta op de gastenlijst.

LIFE! Leert je Leven!

Haal voldoening uit wat je doet. Houd je geest elastisch. Blijf het e-tijdperk de baas. Laat geld je metgezel zijn en denk helder na over seks. Hoe? Ervaar het bij LIFE!

Brandstof en The School of Life brengen op 1 december hun beste filosofische programma’s en sprekers bij elkaar om je aan het denken te zetten over herkenbare uitdagingen van het moderne leven. LIFE! is een nieuw en uniek festival dat als doel heeft je leven te verfrissen met praktische inzichten. Voor meer info zie http://www.brandstof.eu/329/.

De eer om op de gastenlijst te komen heb ik mogen verdienen met ‘mijn levensles’.

Beetje hoger vliegen.

De actieradius van de mens zou wereldwijd moeten zijn, maar beperkt zich in het algemeen tot de meeldraad van het madeliefje in zijn eigen tuin.

Dit noemen we een specialist, een kenner, een vakidioot. En daar hebben we er heel veel van. Op zich natuurlijk heel goed dat we ergens in uit willen blinken, maar dat geeft ook een zeer beperkte horizon. Ook nog vanuit een en hetzelfde kader. Eigenlijk is navelstaarderij in een en dezelfde groep het hoogst verworven goed. Je weet wel, ´wij broeders onder elkaar´ en vervolgens volgt er een onwrikbaar standpunt.

En met het oog gericht op deze kleine wereldwonderen vergeten we dat de wijsheid ligt in onverwachte hoek op een banale alledaagse plaats. Juist door een stap terug te zetten komt de hele bloem weer in het veld. En met een extra stap erbij komt ook het vijvertje bij de buurman in zicht. Ga je vervolgens op een muurtje staan, besef je eindelijk weer eens hoe rijk een landschap eigenlijk is.

Door bekrompenheid – en specialisten vervallen hier heel snel in – en te dicht op het doel zitten verliezen we juist totaal waar de focus moet zijn. Iets verder weg, met af en toe een afslag op een landweggetje en genoeg tijd om een praatje te maken. Kunnen we vervolgens mijmerend weer op weg en vatten hoe bijzonder die ´kleine wereld´ van die vreemde vogel was daar midden in het veld. Komen we er achter dat ie misschien nog niet zo heel gek was en geven we ons eigen tuintje wat meer tijd om te worden wat het eigenlijk moet zijn. Een stabiele ondergrond met de veerkracht van vergane planten die bewezen hebben dat vruchtbaarheid ligt in het kleine gebaar en langzaam vergroeien met elkaar.

Anki Raemaekers, autonome kunst

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s