Van abstractie naar detail en omgekeerd. De constructie ontmanteld.

Een persoonlijke zoektocht die nu ten einde is gekomen en dringend afsluiting behoeft zodat ik eindelijk kan gaan doen waar ik voor hier ben.Basisschool Keent

Mezelf verwonderen en amuseren.

Het is de tweede natuur van een aangeboren en gecultiveerde houding. De houding van de filosoof, de beschouwer, de denker.

De houding van de analyticus die het grote geheel wil plaatsen. Wil begrijpen het waarom? Met de tragiek van de eeuwige zoeker. Want dat is het gevaar. Want zoeken naar wat is, brengt je bij het reeds gekende. Je hoeft alleen maar waar te nemen, om te weten dat de huidige ervaring alles is wat je kunt kennen. Niet meer, niet minder.

Dit klinkt behoorlijk zen en in veel oren zal het ook een gevoel van ‘destiny’ oproepen. Van het niet kunnen ontkomen aan de toevalligheid van omstandigheden, tijd, plaats en mensen. ‘Destiny’ is zowel bestemming als vertrouwen. Je bent al daar dus waar je hoort te zijn.mozac3afk-schildering-bsk-rood

Het is even een bittere pil als je na 56 jaar zoeken uitloopt bij je hoogstpersoonlijk eigen droomkasteel. Maar van de andere kant kun je vervolgens wel een heleboel opgelegde verplichtingen los gaan laten. Het is niet de eindbestemming en niet de tocht die verheffend werkt, maar de eigen perceptie van die tocht en die bestemming.

Want in dit ondermaanse is het onmogelijk zich aan de eigen ervaring te onttrekken. Alleen het perspectief van waarneming ontsluit een ander landschap.

En de Kunst om het te willen zien en ervaren.

Kortom vanaf nu kan ik de sluizen open zetten en de figuratie weer omarmen. Want na deze lezing op 3 juni a.s. bij Galerie Weert is het tijd om kleur te bekennen, om gewoon mijn gevoel te volgen, wat nu eenmaal mensen eigen is. Niet dat ik het minimalisme helemaal zal verlaten, want essentie opgraven zit nu eenmaal in mijn bloed. Evenals kritisch fileren, beoordelen en duiden.

Maar ‘ons menselijk falen’ vraagt uiteindelijk toch meer om compassie, medeleven en humor. Om de dagelijkse waanzin van ingebeelde systemen en waarheden te kunnen plaatsen. Vergankelijke gedachten

Ik nodig U dan ook graag uit om even kennis te maken met mijn lange tocht langs onze gezamenlijke illusie. De drogreden van één bestaande waarheid, want die is er niet.

Er is alleen Uw eigen waarheid.

Lezing en achtergronden van werk Anki Raemaekers op dinsdag 3 juni a.s. bij Galerie Weert, Biest 76, 6001 AS te Weert. Graag aanmelden op ankie@galerieweert.nl o.v.v. Lezing + ‘datum’ zie ook http://www.galerieWeert.nl
Entree is 5 euro incluis koffie en thee.

Graag tot ziens, U bent van harte welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s